Στην Δυτική Πελοπόννησο, στην ονομαζόμενη κοιλάδα των θεών, άνθισε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας και η γενέτειρα των πιο σημαντικών αθλητικών γεγονότων, η Αρχαία Ολυμπία.



Η Αρχαία Ολυμπία, η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι από τους πλέον γνωστούς προορισμούς στην Ελλάδα και ένα από τα πιο ισχυρά brandname παγκοσμίως. Είναι εύκολα προσβάσιμη από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Απέχει λιγότερο από τέσσερεις ώρες από την Αθήνα και μόνο μια ώρα από το λιμάνι της Πάτρας ή το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ή του Αράξου.

 Επιβλητικός αρχαιολογικός χώρος που ήρθε στο φως από ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1829 και διήρκεσαν αρκετές δεκαετίες.
Στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο καθώς και την έκταση στην οποία έχουν αποκαλυφθεί τα ερείπια των αρχαίων κτισμάτων. Το μουσείο φιλοξενεί στο προαύλιο έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών ενώ στο εσωτερικό του μπορείτε να θαυμάσετε πολλά από τα ευρήματα των ανασκαφών.




Παράλληλα όμως, μπορείτε να αντλήσετε πολύτιμη πληροφόρηση για την επίσκεψή σας στον υπόλοιπο χώρο. Η μακέτα που αναπαριστά τα κτίρια όπως ήταν αλλά και το σύνολο του εποπτικού και ενημερωτικού υλικού, θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε καλύτερα το χώρο.
Από τα σημαντικότερα κτίρια που συναντά κανείς εδώ είναι τα εξής: το ρωμαϊκό πρόπυλο, το Πρυτανείο, το Φιλιππείο, το Ηραίο όπου βρέθηκε και ο Ερμής του Πραξιτέλη, το Πελόπειο, το Νυμφαίο, το Μητρώο και πιο κάτω, το στάδιο με τη στοά της Ηχούς.
Το στάδιο χωρούσε 40.000 θεατές και η περίμετρός του ισοδυναμούσε με 600 βήματα του Ηρακλή. Δίπλα του βρίσκεται ο μεγαλόπρεπος ναός του Δία, από τα μεγαλύτερα μνημεία σε πλούτο, μέγεθος και συμβολική αξία. Είναι δωρικός ναός με έξοχο διάκοσμο που ακόμα και σήμερα κόβει την ανάσα. Εδώ βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, που τον αναπαριστούσε καθισμένο στο θρόνο του. Μετά το ναό, τα κτίρια που ακολουθούν είναι :  το Βουλευτήριο, η Νότια στοά, το Λεωνιδαίο όπου φιλοξενούνταν οι επίσημοι προσκεκλημένοι των Αγώνων, η Παλαίστρα του 3ου π.Χ. αιώνα και το Γυμνάσιο που ήταν χώρος προετοιμασίας των αθλητών.



Η επίσκεψη στο χώρο της Ολυμπίας διαρκεί αρκετές ώρες. Στην είσοδο του χώρου υπάρχουν κρήνες με νερό αλλά, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, καλό είναι να είστε εφοδιασμένοι με καπέλα και δροσερό νερό και να αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες.
Επίσης οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν φεστιβάλ, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, μπορούν να περιηγηθούν στο μαγικό φυσικό τοπίο του Αλφειού ποταμού, στους καταρράκτες της Νέδα, να απολαύσουν τις παραλίες της περιοχής  ( Κάτω Σαμικού, Καϊάφα, Ζαχάρω, Κατάκολο), καθώς επίσης και να επισκεφτούν τα φυσικά ιαματικά λουτρά Καϊάφα
Οι λάτρεις των σπορ έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς επίσης και να πάρουν μέρος σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ποδηλασία, rafting, kayak και kite-surf.
Επιπλέον η Αρχαία Ολυμπίαμπορεί να αποτελέσει την βάση εξόρμησης για άλλες περιοχές. Όπως  το λιμάνι του Κατάκολου,  τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα,  το Ναό της θεάς Αφροδίτης, την Αρχαία Ήλιδα,  το κάστρο Χλεμούτσι κ.α.

video 1               video Katakolon Greece        
video 2               video Kastro Chlemoutsi 
video 3               video Ancient Ilida
video 4               video Epikourios Apollon