OTHONI


ΟΘΩΝΟΙ
Οι Οθωνοί έχουν έκταση 10,8 τετρ. χιλιόμετρα και απέχουν 7,5 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα. Το νησί είναι καταπράσινο, κυρίως ορεινό, με ανώτερο υψόμετρο το Μεροβίγκλι (393 μ.) . και με βραχώδεις ακτές αλλά και μικρές διάσπαρτες παραλίες. Χαρακτηριστική είναι λόγω του επικλινούς του τοπίου η περίτεχνη κλιμακωτή κατασκευή τοιχείων "Γρέμπες" από πέτρα χωρίς αμμοκονίαμα "Ξερολιθιά", που διευκόλυναν την καλλιέργειες.
Το όνομα του νησιού προέρχεται από την αρχαία λέξη Οθρωνός,σύμφωνα με τον Ησύχιο (3ος αιώνας μ.Χ.) και τον Προκόπιο (6ος αιώνας μ.Χ.), αλλά και Θορωνός (Πλίνιος, 10ος αιώνας μ.Χ.). Άλλες γνωστές ονομασίες είναι το Φιδονήσι (λόγω των πολλών φιδιών που είχαν κατακλύσει το νησί και που εξαιτίας τους είχε κάποτε εγκαταλειφθεί) και Φανό/Φανός/Fanos(παρετυμολογία πού χρησιμοποιείται σε διεθνείς χάρτες) και από τους Ιταλούς λόγω του φάρου του. Υπάρχουν επίσης και οι απόψεις ότι προήλθε από τη λέξη Οθόνη ή τον πρώτο κάτοικο του νησιού, τον Όθωνα, χωρίς όμως να είναι τεκμηριωμένες.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, κατά την αρχαιότητα ήταν το νησί της νύμφης Καλυψώς, κόρης του Άτλαντα η οποία ζούσε σε μία μεγάλη σπηλιά.Ο Οδυσσέας την ερωτεύθηκε και έμεινε αιχμάλωτος εκεί για επτά χρόνια.Ο Όμηρος ,ονόμαζε το νησί γυγία,στο οποίο υπήρχε έντονη ευωδία από κυπαρίσσι. Φεύγοντας ο Οδυσσέας πάνω σε μία σχεδία,ναυάγησε και αφού πάλεψε με τα κύματα,βρέθηκε στην Σχερία το νησί των Φαιάκων σημερινή Κέρκυρα .Ένα στοιχείο που δικαιώνει τον μύθο,λόγω της μικρής απόστασης που χωρίζει τα δύο νησιά.


                               PICTURES                      VIDEO 1