PAXOS - ANTIPAXOS


Παξοί

Επιλεγμένοι στην Αρχαιότητα από το θεό της θάλασσας τον Ποσειδώνα, οι Παξοί σήμερα είναι η επιλογή του v.i.p. τουρισμού.
Κότερα απ’ όλη την Ευρώπη δίνουν ραντεβού εδώ για λίγες μέρες πλήρους ξενοιασιάς και άφεσης σε μια ντελικάτη ζωή.
 Άριστες υπηρεσίες, τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, πολύ καλό φαγητό, μοναδικό κρασί και ατμοσφαιρικό περιβάλλον με μικρούς κολπίσκους, πολύ πράσινο και διαυγή νερά, καθιστούν τους Παξούς ένα εξαιρετικό κρησφύγετο.
 Είναι ο τόπος όπου η θάλασσα παίζει καθοριστικό ρόλο. Είναι τόσο πολύ δίπλα σου που ακούς τον ψίθυρό της όπου κι αν είσαι.
Ο Λογγός, η Λάκκα κι ο Γάιος θα σας ξεμυαλίσουν με τη σαγηνευτική τους ομορφιά και οι Αντίπαξοι θα σας κλέψουν την καρδιά με τις απίστευτες παραλίες τους. 
Πετρόκτιστα σπίτια με παράθυρα που αγναντεύουν το ανοιχτό πέλαγος, μονοπάτια μέσα σε ελαιώνες, ερημικά εκκλησάκια, ανεμόμυλοι παραδοσιακά μπακάλικα-καφενεία, λαϊκά πανηγύρια και φεστιβάλ κλασικής μουσικής συνυπάρχουν σε τέτοια αρμονία που θα ζήλευε κι ο μεγαλύτερος σκηνοθέτης.
Το σύμπλεγμα των Παξών - Αντιπάξων αποτελείται από 6 μεγάλα και μερικά μικρότερα νησιά και είναι διάσπαρτο από ακατοίκητες βραχονησίδες μερικές από τις οποίες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ομορφιά.
 Κάποιες είναι επισκέψιμες εύκολα αφού βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων.
Τις περισσότερες θα τις επισκεφτείτε νοικιάζοντας μια βάρκα.
 Σε κάποιες αξίζει τον κόπο να κάνετε πικ-νικ. Κάποιες κατοικούνται από κατσίκια σε ημιάγρια κατάσταση ή έχουν αγροικίες.

Αγ. Νικόλαος
Νησάκι στην είσοδο του λιμανιού του Γαϊου στους Παξούς. Πάνω στο νησί του Άι Νικόλα υπάρχουν δύο μικρές εκκλησίες, Ο Άγιος Νικόλαoς και ο Άγιος Ιωάννης και το παλιό ενετικό κάστρο (1423). Θα πάτε με βάρκα, ή κολυμπώντας αφού η απόσταση δεν ξεπερνά τα πενήντα μέτρα. Μετά το μπάνιο θα γυρίσετε στο Γάη για φαγητό. 

Δασκάλια
Βραχονησίδες λίγα κάτω από τους Αντίπαξους. Ιδανικός χώρος για μοναχικούς τύπους ή ζευγαράκια. Είναι μη κατοικήσιμος βράχος. Θα πάτε εκεί με σκάφος ή βάρκα. Όταν κουραστείτε θα ανεβείτε προς Αντίπαξους ή Μογγονήσι για φαγητό. 





Καλτσονήσι ή Καλκιονήσι
Νησάκι στο νότιο άκρο των Παξών σε απόσταση που δεν ξεπερνά τα πενήντα (50) μέτρα. Στη βορειοδυτική πλευρά θα βρούμε την παλιά εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.

Μογκονήσι
Νησάκι στο νότιο άκρο των Παξών που συνδέεται οδικά με τους Παξούς αφού η απόσταση του σε κάποια σημεία δεν ξεπερνά το μισό μέτρο. Το λιμάνι του είναι τόπος συνάντησης
 των ιστιοπλόων που ταξιδεύουν στο Ιόνιο. Θα πάτε οδικά  ή με σκάφος.  






Παναγιά ή Νησάκι
Μικρό νησί στην είσοδο του λιμανιού του Γαϊου στους Παξούς. Πάνω του υπάρχει το Μοναστήρι της Παναγίας των Βελλιανιτών. Θα πάτε με σκάφος ή βάρκα. Μετά το μπάνιο θα γυρίσετε στο Γαη για φαγητό.
                                                  

                                               pictures    VIDEO 1