Zakynthos



Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί των Επτανήσων, το νοτιότερο, το τρίτο σε έκταση και δεύτερο σε πληθυσμό.
 Η έκτασή της είναι 406 τ. χλμ και ο πληθυσμός ανέρχεται στους 41.472 κατοίκους (στοιχεία 2005). 
Τουριστικά διαθέτει πάνω από 40.000 κλίνες. Η Ζάκυνθος έχει 24 χιλιόμετρα παραλίας διαθέσιμο για κολύμβηση.

 Τη Ζάκυνθο επισκέπτονται πάνω από 300.000 τουρίστες ακτοπλοϊκώς μέσω Πάτρας-Κυλήνης και πάνω από 430.000 αφίξεις εξωτερικού, οι αφίξεις εσωτερικου το 2009 ήταν 17.000.  Τη Ζάκυνθο την επισκέπτονται επί το πλείστον Άγγλων (75% αφίξεων τον μήνα Αύγουστο) άλλες εθνικότητες που επισκέπτονται συστηματικά το νησί είναι Αυστριακοί, Σουηδοί, Γερμανοί και Ολλανδοί.
 Οι τουριστικές δραστηριότητες και η διαμονή είναι συγκεντρωμένες στην περιοχή της πρωτεύουσας του νησιού και στην περιοχή του κόλπου του Λαγανά Πολιτισμός.
  Η Ζάκυνθος, γενέτειρα μεγάλων ανθρώπων του πνεύματος όπως του εθνικού ποιητή Δ.Σολωμού και του συλλέκτη της ρωσικής πρωτοπορίας Κωστάκη διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία όπως η εικαστική και η μουσική της παράδοση, οι γνωστές καντάδες.
 Κάθε χρόνο από το 2009 η Ζάκυνθος έχει το δικό της φεστιβάλ τζαζ (Φεστιβάλ Τζαζ Ζακύνθου / Zante Jazz Festival) καθώς και φεστιβάλ κλασικής μουσικής.  
Το νησί της Ζακύνθου (που βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος) έχει την υψηλότερη γνωστή πυκνότητα ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα καρέττα. Συγκεκριμένα, στον Κόλπο του Λαγανά (νότια της Ζακύνθου) φιλοξενούνται οι πιο σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα καρέττα όλης της Μεσογείου. 
Από το 1982 μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί σχεδόν 4.000 χελώνες στη Ζάκυνθο. Οι παραλίες στα δυτικά του Κόλπου είναι πλέον ακατάλληλες για την ωοτοκία των χελωνών εξαιτίας της ταχείας ανάπτυξης και εξάπλωσης του τουρισμού.
 Η χελώνα Καρέττα καρέττα στον Κόλπο του Λαγανά απειλείται σοβαρά από τις νόμιμες αλλά και παράνομες ανθρώπινες δραστηριότητες στις παραλίες ωοτοκίας. Σήμερα, οι χελώνες αφήνουν τα αβγά τους μόλις στα 3.9 χλμ. εκ των 9 χλμ. του Κόλπου: στον Ανατολικό Λαγανά, το Καλαμάκι, τα Σεκάνια, τη Δάφνη και το Γέρακα.
 Κάθε χρόνο ταχύπλοα σκάφη εισβάλλουν στη θαλάσσια ζώνη του Κόλπου με κίνδυνο να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν τις χελώνες, ενώ τουρίστες εντοπίζονται ακόμα στις παραλίες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι αμμόλοφοι που προσφέρονται για ωοτοκία έχουν μειωθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Παρόλα αυτά η 1η ζώνη του βιοτόπου προστατεύεται αυστηρά.

video 
pictures

Πηγή: Ζάκυνθος και τουρισμός - Ελληνικά Ξενοδοχεία - Τουρισμός - Πολιτισμός - ΞΕΕ Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο